Lijvig federaal actieplan handicap voor trekt lessen uit overstroming en covid

Minister bevoegd voor personen met een handicap Karine Lalieux (PS) heeft donderdag een federaal actieplan handicap met 145 maatregelen voorgesteld. Bedoeling is om de obstakels die mensen met een handicap ervaren in hun dagelijks leven geleidelijk aan te doen verdwijnen. "Het is niet aan hen om zich aan te passen aan onze samenleving, maar omgekeerd", zei Lalieux.

De federale ministerraad keurde het actieplan midden vorige maand al goed, maar bevoegd minister Karine Lalieux stelde de concrete maatregelen uit het plan donderdagvoormiddag voor tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de Brailleliga in Brussel. 

Het plan loopt van 2021 tot 2024 en omvat 145 maatregelen, waaronder 46 hoofdmaatregelen, die verspreid zijn over alle federale beleidsdomeinen heen. Zo moet minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter ervoor zorgen dat het streefcijfer van 3 procent werknemers met een handicap bij de federale overheid eindelijk wordt gehaald en zal minister van Financiën Vincent Van Peteghem in zijn fiscale hervorming rekening houden met de specifieke situaties van mensen met een handicap. Daarnaast is het de bedoeling om de administratieve lasten voor het aanvragen van steunmaatregelen lichter en eenvoudiger te maken, om vertaling in gebarentaal te voorzien op alle persconferenties van de federale overheid en om de overheidswebsites toegankelijker te maken voor slechtzienden. 

Covid en overstromlng

Een aantal maatregelen is een rechtstreeks gevolg van de overstromingen in ons land van midden juli. Dove en blinde mensen in het rampgebied waren toen soms niet of heel slecht op de hoogte van de noodsituatie, omdat de crisiscommunicatie in veel gevallen niet aan hen is aangepast, zei Lalieux. Daar moet een mouw aan worden gepast. De regering heeft ook lessen getrokken uit de coronacrisis. Bepaalde mensen met een handicap mochten toen niet altijd een begeleider meenemen naar het ziekenhuis, maar ook dat kan niet de bedoeling zijn, benadrukte Lalieux. 

De minister wil tegen eind 2022 een eerste voortgangsrapport opstellen, om in 2024 een eindverslag op te maken. Ze werkt tegelijkertijd met de deelstaten aan een interfederaal plan voor mensen met een handicap. Eind dit jaar moet er in dat kader een interministeriële conferentie handicap komen met alle bevoegde ministers, de eerste in tien jaar tijd. 

"Dit plan is het resultaat van maanden werk en overleg met alle ministers en staatssecretarissen, die elk concrete maatregelen op tafel hebben gelegd. Dit is geen lijst met goede bedoelingen of lege ideeën, maar met concrete acties en doelstellingen die formeel zijn toegezegd", verzekerde Lalieux. 

Een concrete timing voor de implementatie van alle maatregelen is er niet, maar heel wat zaken zijn intussen al gebeurd of in gang gezet, aldus de PS-minister. Het gaat onder meer over een aantal aanpassingen voor mensen met een handicap die bij de federale overheid werken of verbeteringen aan de toegankelijkheid bij de NMBS, die in het nieuwe beheerscontract met de openbaarvervoersmaatschappij worden vastgelegd. Er is ook al beslist om de inkomensvervangende tegemoetkoming voor personen met een handicap op te trekken tot de armoedegrens en de zogenaamde 'prijs van de liefde' - waardoor die uitkering daalt wanneer je gaat samenwonen - is sinds 1 januari afgeschaft. 

In België leven ruim 600.000 mensen met een erkende handicap, goed voer ongeveer 6 procent van de bevolking. "Dat is niet niets. Die mensen verdienen een ambitieus plan", aldus Lalieux.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.