"Maatregelen tegen covid-19 zijn geen shoppinglijst" (KAGB)

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) adviseert de regering om dringend in te grijpen. Eerder voorgestelde maatregelen (mondmasker, handgel, CST, ventilatie, eerder buiten dan binnen ontmoetingen organiseren, ..) zijn geen shoppinglijst. Verder is een uitgebalanceerd testbeleid nog steeds nodig.

De Academie geeft een advies dat op drie sporen rust:

A.           Communicatie

Een duidelijke, genuanceerde communicatie over de restrisico’s, ook na vaccinatie, is nodig. Men dient er alles aan te doen om de vaccinatiegraad verder uit te breiden (met name: eerste en tweede prik voor de niet-gevaccineerden, en derde prik voor zij die hiervoor reeds in aanmerking kwamen).

B.           Een en-en verhaal: verscheidene ingrepen tegelijkertijd

Er is duidelijk nood aan een homogeen en duurzaam pakket van maatregelen, dat gedurende het volledige winterseizoen mee helpt om de virale circulatie onder controle te houden, en daarmee ook het aantal hospitalisaties beheersbaar te houden en de permanentie van de zorg te garanderen.

Het pakket aan eenvoudige beschermingsmaatregelen en persoonlijke aanbevelingen dat een fundamentele rol speelde om het virus onder controle te houden tijdens de eerste helft van 2021 dient ons inziens in ere te worden hersteld:

Laat je vaccineren als dat nog niet gebeurde.
Blijf thuis wanneer je je ziek voelt, en laat je testen. Respecteer afstand en isolatie, quarantaine en contact tracing.
Voorzie adequate ventilatie in alle binnenruimten waar mensen samenkomen conform de meest recente normen, behoud veilige afstand en gebruik mondmaskers en handgel in binnenruimten.
Vermijd nauwe contacten met mensen buiten je huishouden.

Het COVID Safe Ticket (CST) kan leiden tot risico-reductie door voor bepaalde groepsactiviteiten een publiek met vaccinatie of negatieve test te selecteren. Op zich is het echter geen wondermiddel. Het risico ontstaat dat men zich te veilig voelt. Immers, ook gevaccineerden kunnen geïnfecteerd zijn en het virus overdragen, terwijl negatieve tests voor niet-gevaccineerden eveneens beperkingen hebben. Het CST kan zeer goed werken in een rustige omgeving waarin men een beperkt aantal andere personen ontmoet, zoals in een restaurant. Bij grotere evenementen liggen de kaarten anders. In elk geval wordt het CST best geflankeerd door andere maatregelen, zoals ventilatie en mondmasker en/of testing. Echter, het is niet houdbaar dat Vlaanderen als enige regio het CST niet gebruikt. Zo worden specifieke en ongewenste stromen op gang gebracht vanuit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Brussel en Wallonië.

De door de GEMS reeds eerder voorgestelde maatregelen (mondmasker, handgel, CST, ventilatie, eerder buiten dan binnen ontmoetingen organiseren, ...) zijn geen shoppinglijst waar willekeurig uit kan worden gekozen naargelang het een sector of een gemeente belieft. Elk versnipperd beleid qua maatregelen of geografische toepassing ervan geeft de virusvarianten alleen maar extra opportuniteiten om zich gemakkelijker te verspreiden. Een versnipperd beleid leidt tot heel wat verwarring en zorgt tevens voor een gebrek of vermindering aan draagvlak om consequent maatregelen te respecteren in alle delen van het land.

C.           Bescherming van de gezondheidszorg in al haar geledingen

Het is evident dat een verminderde virale circulatie absoluut nodig is om alle lijnen van de gezondheidszorg te beschermen. Deze lijnen zijn immers communicerende vaten die dringend nood hebben aan tijd en ruimte om op een duurzame wijze de normale niet-COVID-19 activiteiten te kunnen hernemen en uitvoeren, met name de acute, chronische en preventieve gezondheidszorg.

Daarvoor is een uitgebreid en consistent gebruik van het mondmasker noodzakelijk, want dit zorgt voor meer laagrisico-contacten en dus verminderde nood aan testen en minder belasting van de niet-COVID-19 zorg. Er is bovendien nood aan een gebalanceerde teststrategie, waarbij zowel vermindering van viruscirculatie, self-assessment en zelftesten, als testcentra, apothekers en huisartsen hun specifieke rol spelen.

Meer info en achtergrond vindt u ook hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.