Verplichte vaccinatie: "Er bestaan geen goede oplossingen" ( Dr Philippe Leroy )

Gisteravond besloot de federale regering om begin januari verplichte vaccinatie voor gezondheidswerkers in te voeren. Tussen 1 januari en 31 maart zullen gezondheidswerkers moeten aantonen dat zij tegen Covid-19 zijn ingeënt of binnen 72 uur een PCR-test hebben ondergaan. Vanaf 1 april zal de verplichting volledig van toepassing zijn. Wat nu?

De beslissing zal leiden tot ontslag van niet-ingeënte mensen. Een goede of slechte maatregel?  "Ik denk dat er in het huidige stadium (ongeveer 10% van het personeel is niet gevaccineerd, ondanks alle voorlichtings- en bewustmakingscampagnes, enzovoort) geen goede oplossingen meer zijn. Vanaf het moment dat beroepsorganisaties en -federaties oproepen tot verplichte vaccinatie van gezondheidswerkers, is het logisch dat er sancties komen voor degenen die nog steeds weigeren zich daaraan te houden. Onze eerste plicht is onze patiënten beschermen. Het is tijd dat we ons allemaal herinneren wat onze roeping inhoudt", verklaart dr. Philippe Leroy, algemeen directeur van het Sint-Pietersziekenhuis Brussel.

20 tot 25% minder personeel

In elk ziekenhuis in het land is het personeelsgebrek schrijnend. Voor Dr. Philippe Leroy "is het basisprobleem de covidvariant die momenteel hyperbesmettelijk is. Gevaccineerd personeel raakt besmet als ze ermee in contact komen. Omdat ze besmet zijn, moeten ze twee weken in quarantaine. Deze clusters verklaren ten dele het personeelstekort in alle ziekenhuizen van het land. De mensen zijn niet erg symptomatisch of helemaal niet symptomatisch, maar ze worden verwijderd. Op dit moment hebben we 20 tot 25% minder personeel", zegt hij, eraan toevoegend dat er geen oplossing is voor de aanwerving op korte termijn: "De interimbedrijven kennen ook een personeelstekort. We kunnen niet langer bepaalde afdelingen sluiten om personeel over te plaatsen, zoals we bij de eerste golf deden. We kunnen sommige zorgvormen niet stoppen. Dat is niet langer een redelijke optie als we weten dat de covid zal blijven bestaan."
Rekruteren uit het buitenland is geen oplossing
Zijn er aanknopingspunten in het buitenland, in Bulgarije of Roemenië? Andere ziekenhuizen elders in de wereld hebben ook personeel nodig. Ethisch gezien roept dit vragen op. Logistiek is een dergelijke aanpak, om voor twee of drie weken personeel binnen te halen, ook niet erg efficiënt. Tegen de tijd dat deze mensen volledig operationeel zijn, zal de golf voorbij zijn.

We moeten dus denken aan oplossingen op lange termijn: "We staan voor een personeelsprobleem dat niet-intensieve eenheden treft. Een strategische reserve van zorgpersoneel aanleggen is evenmin een oplossing: wat gaan deze mensen de rest van het jaar doen? In plaats daarvan moet het vaccin worden verplicht om de virale circulatie te verminderen. Als 99% van de mensen wordt gevaccineerd, zal het virus minder circuleren."

Een sterk en duidelijk gebaar
Volgens hem "moeten we diep nadenken over deze persisterende situatie. Als we de circulatie van het virus echt willen terugdringen, moeten we nadenken over verplichte vaccinatie voor de hele bevolking."
Deze optie "moet politiek snel worden onderzocht." Hij herinnert eraan dat "het vaccin de gevolgen afzwakt bij mensen die het virus oplopen. Het vermindert de besmetting, maar voorkomt haar niet volledig, net zomin als de overdracht. Daarom hebben we veel zorgverleners die bijna niet ziek zijn, maar wel het risico lopen anderen te besmetten."

Wereldwijde strategie
België kan echter niet alles alleen doen: "Als we het basisprobleem willen oplossen, moeten we de mensen herinneren aan de barrièremaatregelen, nadenken over verplichte vaccinatie voor de hele bevolking en een wereldwijde vaccinatiestrategie, anders zal dit niet werken."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.