Ook UZ Leuven zal komende weken zorg moeten uitstellen

Door het stijgend aantal ziekenhuisopnames zal ook UZ Leuven de komende weken reguliere zorg moeten uitstellen. Dat zegt hoofdarts Gert Van Assche. "Er heerst veel ontgoocheling."

Vandaag liggen er dertig patiënten met een coronabesmetting in het Leuvense ziekenhuis. Twaalf personen krijgen intensieve zorg. De laatste twee weken merkt het ziekenhuis een stelselmatige toename: twee weken geleden ging het gemiddeld nog om een tien- à vijftiental coronapatiënten in totaal.

"De stijging van het aantal patiënten resulteert ook in een toegenomen werkdruk", zegt Van Assche. "Er is nog geen personeelstekort, maar het is duidelijk dat het drukker is dan voordien."

De hoofdarts gaat ervan uit dat de reguliere zorg opnieuw uitgesteld zal moeten worden. "Als de overheid vraagt om op te schalen, gaat dat ten koste van andere zorg. Dat is bijzonder jammer, er heerst ontgoocheling onder het personeel. We zijn op dit moment nog bezig met het inhalen van de eerder uitgestelde zorg. In de komende weken zullen mensen dus opnieuw een telefoontje krijgen met de boodschap dat hun operatie of hun behandeling naar een latere datum opgeschoven moet worden."

Omwille van de privacy van de patiënten geeft UZ Leuven geen cijfers over het aantal niet- en wel gevaccineerde opgenomen personen. Wel geeft het ziekenhuis mee dat het om een mix van patiënten gaat: zowel niet-gevaccineerde personen, als mensen met een verzwakt immuunsysteem of mensen bij wie het vaccin minder goed heeft aangeslagen, worden verzorgd.

In de andere ziekenhuizen van regio Oost-Brabant blijft de toegenomen werkdruk nog binnen de perken. Allemaal kennen ze sinds een tweetal weken een geleidelijke stijging van het aantal coronapatiënten, maar zorg uitstellen is er op dit moment nog niet aan de orde, melden RZ Tienen, AZ Diest en Heilig Hart Leuven.

In RZ Tienen lagen woensdag zeven patiënten met een coronabesmetting. In Heilig Hart Leuven zijn vijf patiënten opgenomen, twee daarvan krijgen intensieve zorg. "We zien dat het veelal korte opnames zijn, patiënten komen en gaan snel", meldt de communicatiedienst van het Heilig Hart. "Dat maakt dat we positief ingesteld blijven."

In AZ Diest verblijven momenteel negen patiënten. Verwacht wordt dat dat aantal vandaag lager zal liggen, omdat er een patiënt ontslagen kan worden. "De werkdruk blijft over het algemeen wel hoog liggen", zegt woordvoerder Anneleen Charlet. "Dat is al geruime tijd het geval. We hopen nog steeds dat de druk zal afnemen in de komende periode."

In de provincie Limburg zijn er bij het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) en het Jessa Ziekenhuis in Hasselt voorlopig nog geen plannen om zorg uit te stellen. In het ZOL zijn momenteel 29 coronapatiënten opgenomen in Genk en Maaseik, van wie er 4 intensieve zorg krijgen. Het Jessa Ziekenhuis telt 9 coronapatiënten, van wie 4 op intensieve zorg. De Limburgse ziekenhuizen hebben momenteel geen personeelstekorten.

In de provincie Antwerpen zijn er ook geen plannen om zorg uit te stellen. Bij het UZA klinkt het dat dit nog niet aan de orde is. Bij het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen evenmin, maar daar luidt het dat dit wel weer op tafel zal komen als de toestroom aan coronapatiënten niet stopt. Details over de bezetting gaven de Antwerpse ziekenhuizen niet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.