De economische gezondheid van de provincie Limburg heeft in het coronajaar 2020 een tik gekregen, maar er lijkt - onder meer door de massale overheidssteun - geen structurele schade aangebracht te zijn. Dat blijkt uit de Toekomstindicator van Voka - Kamer van Koophandel Limburg.
De Toekomstindicator geeft de toestand van de Limburgse economie op het vlak van talent, innovatie en internationalisatie weer. De resultaten voor 2020 blijven relatief stabiel in een jaar waarin de globale economie radicaal verstoord werd.
Structurele schade kan er wel nog komen wanneer we als land en regio niet structureel hervormen, zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka - KvK Limburg. "We moeten dit momentum aangrijpen om te transformeren op heel wat domeinen. Enkel zo kunnen we concurrentieel blijven, onze begroting weer op de rails krijgen en zo de welvaartsstaat in stand houden."
Ondanks de niet eens zo slechte resultaten van Limburg en Vlaanderen in de Toekomstindicator is er toch een aanzienlijke terugval. Om die terugval tegen 2025 goed te maken, kijkt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) naar het eigen relanceplan. "De 'Vlaamse Veerkracht' is niet enkel een investering van miljarden in elke Vlaming. Het relanceplan moet Vlaanderen ook in beweging zetten. Het moet een nieuwe mindset creëren", aldus Jambon. "Het doel is niet enkel om uit de crisis te geraken, maar ook om Vlaanderen naar de top te brengen."
"Relanceplannen zijn goed en kunnen een extra duw geven aan de heropleving van de economie, maar de échte relance moet ook gerealiseerd worden binnen regulier beleid", besluit Van De Velde. "De hervormingen van de arbeidsmarkt, pensioenen, fiscaliteit, onderwijs, energie en de staat zijn meer dan ooit cruciaal voor de toekomst."