Overnachten tussen walvissen, dolfijnen en schildpadden en met een UV-lampje speuren naar vissen terwijl de dokter je onderzoekt. In het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen kan het. Om de patiëntjes wat afleiding te bezorgen werd in de onderzoeksruimte en in de kamers een heuse onderwaterwereld gecreëerd.
In het kinderziekenhuis overnachten jaarlijks 2.500 kinderen, 800 ondergaan er een ingreep. "Een kind kijkt zelden uit naar een opname of onderzoek. Als het toch moet, maakt het echt een verschil wanneer het kind zo weinig mogelijk geconfronteerd wordt met de ziekte en wat daarbij hoort", zegt Els van Doesburg, voorzitter van ZNA.
Nadat de eerste verdieping van het kinderziekenhuis eind vorig jaar al het uitzicht had gekregen van een safaripark, was het nu de beurt aan de tweede verdieping.
"Elke kamer werd vernoemd en ingericht naar een zeedier. Zo kan een patiëntje bijvoorbeeld in de schildpadden-, zeehonden- of dolfijnenkamer verblijven. In de onderzoekskamer, waar onaangename dingen gebeuren zoals een bloedafname of een prikje, werden schermen en plafondpanelen geplaatst waarop ze naar bewegende onderwaterbeelden kunnen kijken. Om de aandacht van een vervelende ingreep af te leiden, kunnen ze met een UV-lampje ook op zoek gaan naar verborgen vissen. We proberen zo de focus van iets onaangenaam op iets leuk te leggen, waardoor de kinderen meer ontspannen zijn, minder pijnprikkels krijgen en het onderzoek sneller voorbij is. Na afloop mogen ze een cadeautje kiezen uit de grote schatkist in de kamer", zegt pedagogisch medewerker Enya Polfliet.
Bij het ontwerp van de onderwaterwereld werden kinderen ook betrokken. Zo konden ze kiezen tussen cartoonachtige en realistische afbeeldingen en mochten ze een top drie maken van favoriete zeedieren. Haaien en kwallen zijn bij gebrek aan populariteit uit de boot gevallen.